ABC projekter & rabies

Derfor er vores ABC projekter så vigtige!

Rabies, også kendt som hundegalskab, har altid været en frygtet sygdom, og er samtidig den sygdom flest hundeejere kender, og er bange for – og med rette!

I vores del af verden behøver vi dog ikke frygte rabies, men i Indien, ligesom i andre dele af Asien, er frygten for at blive bidt af en rabiessmittet hund en del af hverdagen og desværre er det ofte børn det går ud over. Man regner med at der på verdensplan årligt dør 55.000 mennesker alene forårsaget af rabies, hvilket svarer til et dødsfald hver 10 minut. Størstedelen af disse dødsfald forekommer i Asien, og her er hundebid den største smittekilde.

Disse dødsfald kan undgås ved at komme under lægebehandling. Imidlertid er denne behandling meget kostbar, og den fattige del af befolkningen har ikke råd til at søge lægehjælp. De vil udvikle rabies i løbet af uger eller måneder efter at de er blevet bidt, og må gennemgå et uhyggeligt angstfuldt og pinefuldt sygdomsforløb, der med 100% sikkerhed vil medføre døden.

Kun en metode, nemlig Animal Birth Control-projektet (ABC projekter), har vist sig effektiv til at gennemføre en kontrolleret og sund gadehundebestand uden rabies og andre smitsomme sygdomme. ABC projekterne går ud på at neutralisere, ID-mærke, parasitbehandle og vaccinere dyrene og derefter sørge for, at de bliver i området. Dette gøres ved, at lokale foderværter dagligt fodre og tilser hundene. Disse tiltag bevirker, at bestanden af nye dyr i området bliver holdt nede, og medfører samtidig at lokalbefolkningen bedre kan acceptere de sunde og raske gadedyr, og at de derfor ikke griber til deres egne primitiv og grufulde aflivningsmetoder, for nu er de ikke længere i fare for at blive smittet med rabies.

Arbejdet i Dyrenes SOS har mange sider. Vi udsender dyrlæger til verdens fattigste lande, hvor vi via ABC projekter foretager behandling, neutralisering, mærkning samt rabiesvaccination af hunde-og kattepopulationen. Udover egne projekter støtter vi også andre organisationer, og private ildsjæle, som planlægger og foretager ABC projekter.

Dyrenes SOS’s vigtigste formål er at udføre ABC projekter på gadedyr, og dermed være med til at holde rabies nede. Vores succesrige ABC projekter er derfor meget vigtige i kampen mod rabies, for uden disse vaccinationsprogrammer vil rabies epidemien hurtigt sprede sig og endnu flere mennesker vil dø.

Du kan være med til at støtte vores nyttige ABC projekter ved at blive medlem af Dyrenes SOS – bliv medlem her.